Header Ads

Header ADS

Oekraïne is verwikkeld in een oorlog tegen zowel corruptie als Poetin - het kan het zich niet veroorloven Orysia Lutsevych te verliezen

SSinds 2014 luidt de stelregel dat Oekraïne eigenlijk twee vijanden bestrijdt: Rusland en corruptie. De gruwelijk vernietigende Russische invasie vormt een existentiële bedreiging voor de Oekraïense staat, maar de corruptie ondermijnt zowel het effectieve verzet in de oorlog als de ambities van Oekraïne voor nauwere banden met Europa. Het uitroeien van corruptie is nu letterlijk een kwestie van leven en dood.

Het uithollen van het internationale vertrouwen in de Oekraïense regering is een van de belangrijkste doelstellingen van Rusland, in de hoop westerse materiële en politieke hulp te vertragen of te verminderen. Het verhaal dat Oekraïne hopeloos, onherroepelijk en volkomen corrupt is, is lange tijd een propagandaverhaal van het Kremlin geweest. In zijn pre-invasietoespraak zei Poetin dat ondanks de inspanningen van de Oekraïense anti-corruptie-instanties, “corruptie is toegenomen, en nog steeds, meer dan ooit.”

Het veelbesproken corruptieschandaal die vorige week uitbrak, de eerste sinds de volwaardige invasie van Rusland, was geen gewone aangelegenheid. Uitgelekte officiële documenten onthulden een enorm opgeblazen voedselleveringscontract van $ 350 miljoen, ondertekend door het ministerie van Defensie. In een ander kantoor werd een plaatsvervangend minister van Infrastructuur, Vasyl Lozinskyi, beschuldigd van het verduisteren van geld uit een budget voor winterhulp.

Nu zijn alle ogen in Oekraïne en in het buitenland gericht op de reactie van het team van president Volodymyr Zelenskiy en de politie. Het aftreden van plaatsvervangend minister van Defensie Vyacheslav Shapovalov was een goed en ongekend begin, aangezien het onwaarschijnlijk was dat hij persoonlijk betrokken zou zijn bij de omkopingsovereenkomst. De middenkaderfunctionaris die verantwoordelijk was voor het contract werd ontslagen. Minister van Defensie Oleksii Reznikov sprak tijdens een parlementaire hoorzitting. Het National Anti-Corruption Bureau (NABU) begon de zaak te onderzoeken voordat deze openbaar werd gemaakt. Als de beschuldigingen gegrond zijn, wordt de zaak voor berechting doorgestuurd naar het High Anti-Corruption Court (HACC).

De daaropvolgende publieke reactie van Reznikov was minder bemoedigend. Onderzoeksjournalist Yuri Nikolov, wie onthulde de corrupte affaire, zegt dat hij begin januari contact heeft opgenomen met het kantoor van de president en het ministerie van Defensie, maar geen antwoord heeft gekregen. Toen de informatie eenmaal openbaar was gemaakt, schreef Reznikov een Facebook-bericht spreken van “technische fouten” en beweren dat het lek de nationale eenheid en het vertrouwen van internationale partners heeft ondermijnd. Sommige leden van de mediagemeenschap vrezen dat de veiligheidsdiensten gaan onderzoeken of het lek staatsverraad inhoudt.

Vice-minister van Defensie Vyacheslav Shapovalov nam op 24 januari ontslag.
De Oekraïense vice-minister van Defensie Vyacheslav Shapovalov nam op 24 januari ontslag. Fotografie: AP

Zelenski verzekerde de Oekraïners dat deze zaak zou worden onderzocht om een ​​duidelijk signaal af te geven aan iedereen. Maar Oekraïne en zijn partners moeten acties volgen, geen verklaringen. Het land moet laten zien dat het verduistering kan voorkomen als het zijn oorlogsinspanningen wil volhouden. Elke perceptie dat Oekraïne terugkeert naar de slechte dagen van wijdverbreide corruptie zal de levering van zowel economische als militaire hulp bedreigen.

Het goede nieuws is dat zelfs in tijden van oorlog de onafhankelijke media en het maatschappelijk middenveld van Oekraïne ernaar streven om corruptie aan de kaak te stellen. We kunnen er zeker van zijn dat zij de voortgang van het onderzoek en de rechterlijke uitspraken zullen volgen.

Als onderdeel van anticorruptiehervormingen die na de waardigheidsrevolutie in 2014 zijn gelanceerd, heeft Oekraïne nieuwe onafhankelijke agentschappen opgericht, zoals NABU en HACC, geleid door professionals die onafhankelijk van de uitvoerende macht zijn aangesteld. Sindsdien heeft de hervormingsgezinde coalitie van Oekraïne er hard aan gewerkt red deze instanties van ongepaste invloed. Hiaten in het systeem van het ministerie van Volksgezondheid zijn weggewerkt en de ProZorro Er is een digitaal systeem voor overheidsopdrachten opgezet om anticorruptiegroepen in staat te stellen alle contracten in te zien. Wat nog belangrijker is, is dat Oekraïne gestopt is met het kopen van Russisch gas via particuliere tussenpersonen, lange tijd een belangrijke bron van corruptie op hoog niveau.

De achilleshiel van anticorruptie-inspanningen is en blijft altijd het niet-hervormde rechtssysteem. De oprichting van een anticorruptierechtbank heeft de situatie verbeterd: in 2022 wel leverde 33 schuldigverklaringen af en heeft meer dan 1,22 miljard Oekraïense hryvnia (£ 27 miljoen) aan teruggevorderde fondsen en in beslag genomen activa overgedragen om de strijdkrachten te ondersteunen.

Maar de oorlog brengt ook nieuwe beperkingen met zich mee voor de anti-corruptie kruisvaarders. De staat van beleg beperkt de toegang tot openbare informatie en de regering heeft aanbestedingen tijdelijk geannuleerd. Geheimhouding is toegenomen op alle gebieden van de overheid, wat de inspanningen op het gebied van transparantie ondermijnt. Met ongeveer 50% van de begroting bestemd voor defensie en veiligheid, is het risico op verduistering toegenomen.

Tot nu toe vertrouwen de Oekraïners erop dat Zelenskiy de strijd tegen Rusland leidt, maar ze steunen ook externe conditionaliteit en toezicht op hulp- en wederopbouwfondsen. EEN Onderzoek uitgevoerd in november toonde aan dat 55% van de Oekraïners van mening was dat wederopbouwprojecten door externe donoren moeten worden gecontroleerd. Er moet ook een beschermingssysteem voor klokkenluiders zijn om corrupte regelingen aan het licht te brengen en te voorkomen. Ambtenaren die gewend zijn aan de oude gewoonten moeten worden vervangen door nieuwe ambtenaren die onpersoonlijk en strikt de regels volgen en zich oprecht inzetten voor het algemeen belang.

De strijd van Oekraïne tegen corruptie is nog lang niet gestreden. Maar net zoals veel mensen het vermogen van het land om de Russische invasie te weerstaan ​​onderschatten, vergissen velen zich tegenwoordig over de kracht van zijn eigen anticorruptiebeweging en de omvang van de veranderingen in de afgelopen acht jaar. Door de oorlog geharde burgers die zich verzetten tegen een invasie, doneren aan de strijdkrachten en hun gemeenschappen weer opbouwen, tolereren geen corruptie. Ze kunnen het zich eenvoudigweg niet veroorloven om publieke middelen te verspillen aan de verrijking van immorele ambtenaren. Ze zullen overheidsfunctionarissen aanmoedigen die ertegen vechten.

FREE PSN CODES 2023 GENERATOR GIFT CARD CORNER
45 FREE PSN CODES PLAYSTATION STORE CODES FOLLOWCHAIN
FREE PSN CODE GENERATOR PLAYSTATION FREE GIFT CARD GENERATOR
PLAYSTATION STORE GIFT CARD 10 GAMESTOP
FREE PSN CODE GENERATOR 2023 FREE 100 GIFT CARD CODES
PLAYSTATION STORE CODE 10 SONY REWARDS
FREE PSN GIFT CARD CODE HERE FREE PSN GIFTCARD CODE INSTAGRAM
FREE PSN GIFT CARD CODE HERE FREE PSN GIFTCARD CODE INSTAGRAM
GET NOW PSN GIFT CARD GENERATOR 2022 UPDATE NEW WORKING
BUY PSN GIFT CARDS CHEAP PLAYSTATION GIFT CARD CODES ENEBA

No comments

Powered by Blogger.