Header Ads

Header ADS

Midden in een natuurramp? Deze tekeningen helpen je daarbij

Opmerking van de uitgever: Om de twee jaar, de prestigieuze INDEX: beloning zoekt ontwerpers die werken aan innovatieve oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. In deze speciale CNN-serie presenteren we een selectie van de genomineerden.

Hoogtepunten van het verhaal

Ontwerpers onderzoeken nieuwe manieren om mensen voor te bereiden op natuurrampen

Creaties zoals de Orange Saver veranderen van meubel in reddingsvlot

Andere innovaties variëren van persoonlijke bogen tot schuilplaatsen van slechts 40 vierkante meter.

De Index Award wil meer belonen dan ‘designstoelen’ of ‘witte theekopjes’.



CNN

Bij een ramp kan overleven afhangen van enkele basisbehoeften. Toegang tot schoon water, onderdak, warmte en sanitaire voorzieningen is een kwestie van leven en dood in de dagen en weken na een aardbeving, tsunami, overstroming of tornado.

Klimatologen voorspellen dat natuurrampen de komende decennia zowel in frequentie als intensiteit zullen toenemen, hebben veel ontwerpers hun aandacht gericht op hoe ze kunnen helpen hun impact te verminderen. Hun werk omvat een breed scala aan apparaten die zijn ontworpen om levens te redden door eerstehulpverleners te helpen of mensen die vastzitten in de nasleep van een natuurramp een manier te bieden om zichzelf te helpen.

Mikal Hallstrup, voorzitter van de INDEX: beloning jury, zei dat hij en zijn collega-juryleden op zoek waren naar ideeën die echte verandering teweeg konden brengen. “We zijn geen designerprijs voor designstoelen of meer witte theekopjes”, zei hij tegen CNN. “De wereld heeft gewoon niet meer spullen nodig, dus richten we ons op betekenis… Hoe goed een oplossing ook is ontworpen, we zijn niet op zoek naar geweldig ontwerp om slechte problemen op te lossen.

Hij zei dat de succesvolle aanvragers een probleem zouden oplossen en een betaalbare en schaalbare oplossing zouden bieden. “Nieuwe benaderingen van oude problemen maken de jury altijd enthousiast”, voegde hij eraan toe. “Dus maak eenvoudige oplossingen voor complexe problemen.” En ze zijn niet veel complexer of belangrijker dan een natuurramp.

In de frontlinie van klimaatverandering: vijf steden die worstelen met overstromingen, hitte en stormen

Een staf ark

De tsunami in de Indische Oceaan van 2004 was een van de meest verwoestende gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Dit leidde niet alleen tot meer belangstelling voor en investeringen in systemen voor vroegtijdige waarschuwing, maar ook tot de ontwikkeling van persoonlijke overlevingsmechanismen voor degenen die op het pad van een inkomende vloedgolf staan. Drie van hen maken dit jaar kans op een INDEX: Award, waaronder de oranje spaarder, een stijlvol meubelstuk dat zich ontvouwt tot een reddingsvlot als dat nodig is. Het wordt drijvend gehouden door acht afzonderlijke opblaasbare segmenten, zodat het blijft drijven, zelfs als er een beschadigd raakt.

De Miniatuur Ark van Noach neemt iets meer ruimte in beslag dan de Orange Saver, maar de ontwerpers hadden hem bedoeld voor het “gemiddelde Japanse huishouden”. De felgele bal, 1,20 meter in doorsnee, is gemaakt van met vezels versterkt plastic en biedt plaats aan vier volwassenen. Zodra het luik is verzegeld, is de pod waterdicht, drijvend en sterk genoeg om vuil in het water af te weren. Ventilatieopeningen in het dak zorgen voor frisse lucht. De Noah is al in productie en wordt verkocht voor ongeveer $ 5.500.

Nog robuuster is de Tsunami-overlevingscapsule gebouwd door Woonboten van Havana in Australië, dat bestand is tegen verplettering tot een gewicht van meer dan 13.000 pond. Hij biedt plaats aan vier volwassenen, vastgebonden in stoelen in racewagenstijl en met gesloten deur is hij volledig afgesloten – hij houdt genoeg lucht vast voor ongeveer twee en een half uur voordat de inzittenden de deuren moeten openen.

Beschutting tegen de storm

Het vinden van een veilig en warm onderkomen is een prioriteit voor slachtoffers van aardbevingen en overstromingen. In deze extreme omstandigheden overtroeft functionaliteit normaal gesproken esthetiek, maar De slanke wolkenkrabber van Marco di Piaggi verenig de twee. De Italiaanse architect stelt zich een gebouw met meerdere verdiepingen voor, bestaande uit voorgeconstrueerde glas- en staalsecties, dat hoogwaardige accommodatie biedt voor honderden mensen op een terrein van slechts 40 vierkante meter. Het is een veel efficiënter gebruik van de ruimte dan conventionele noodonderkomens, en in tegenstelling tot veel andere tijdelijke onderkomens, kunnen ze worden afgebroken en keer op keer opnieuw worden gebruikt.

Lezen: Seismische tafel gebruikt geometrie om levens te redden

Een meer nuchtere oplossing komt in de vorm van Nieuwe generatie gecomprimeerde aardesteen dat zou de materialen opleveren voor solide, semi-permanente huisvesting in de nasleep van een ramp. Gebouwen van samengeperste aarde worden al veel gebruikt, maar het team achter dit prototype stelt voor om het proces op te schalen om blokken te produceren van 1,20 meter lang, 60 cm diep en 15 cm breed. Volgens de ontwerpers konden de mobiele hydraulische persen de extra grote stenen met een snelheid van drie per minuut uitpompen, genoeg voor twee kleine huizen per dag.

Soms zijn de eenvoudigste ideeën de slimste, en veel slimmer dan dat worden ze niet paklaot. De set bestaat uit vier metalen onderdelen en verandert een deur of ander geschikt gevormd oppervlak in een stevige kar om spullen uit het rampgebied te verplaatsen of puin op te ruimen.

Laat er licht zijn… en water en elektriciteit

Natuurrampen verstoren vaak basisvoorzieningen zoals gas, elektriciteit en stromend water, waardoor mensen soms maandenlang van het net moeten leven. Drinkwater is vaak de meest acute behoefte en twee INDEX-genomineerden vinden het op heel verschillende plaatsen. De Mozes pistool boort een gat in huishoudelijke watertanks zodat mensen het water erin kunnen drinken. De Israëlische ontwerper zegt dat zonneverwarmingssystemen die in huizen in veel delen van de wereld worden gebruikt, voldoende schoon water bevatten om een ​​gezin meerdere dagen te onderhouden.

Voor langdurig gebruik, of voor degenen die geen toegang hebben tot zonnetanks, is de Eliodomestico-distilleerder zet zeewater om in drinkbaar zoet water. Het eenvoudige ontwerp is bedoeld voor gebruik in warme klimaten en werkt alleen op de kracht van de zon. Een matzwarte ketel bovenop de terracotta urn absorbeert warmte, brengt deze over naar het zeewater en verdampt deze. Het verse water condenseert vervolgens op de koude basis van het apparaat, waar het blijft tot het nodig is. De Italiaanse ontwerper heeft een prototype gebouwd dat onder testomstandigheden vijf liter water per dag levert.

De zon is ook de energiebron achter de NOMAD zonnelamp, waarvan de 12 LED-lampjes een verlichting geven die overeenkomt met een gloeilamp van 40 watt. Bij maximaal vermogen levert zes uur opladen zes uur licht, maar het licht kan worden gedimd om de levensduur van de batterij te verlengen Рbij 15% vermogen levert ̩̩n keer opladen 35 uur licht op. Naast het leveren van noodverlichting, is de NOMAD ontworpen om olielampen te vervangen in ontwikkelingslanden, waar branden en kerosinedampen elk jaar veel gewonden en doden veroorzaken.

HOW TO GET FREE PSN CODES PSN GIFT CARD GENERATOR 2023 YOUTUBE
PSN CODES 2023 PSN CODE GENERATOR FREE PSN GIFT CARDS APP
BUY PSN GIFT CARDS CHEAP PLAYSTATION GIFT CARD CODES ENEBA
45 FREE PSN CODES PLAYSTATION STORE CODES FOLLOWCHAIN
PLAYSTATION STORE CODE 10 SONY REWARDS
GET FREE 30 PSN GIFT CARDS CODES PINTEREST
FREE PSN CODE GENERATOR 2020 WORKING EMBRAPA
FREE PSN GIFT CARD CODE HERE FREE PSN GIFTCARD CODE INSTAGRAM
GET NOW PSN GIFT CARD GENERATOR 2022 UPDATE NEW WORKING
PLAYSTATION STORE GIFT CARD 10 GAMESTOP

No comments

Powered by Blogger.